Post by htwp » Sun Mar 09, 2014 7:04 pm

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα ειδικά από τους χρήστες του opencart που έχουν αρκετή εμπειρία να με βοηθήσουν σε ένα θέμα σχετικά με τα updates του opencart αλλά και του theme που χρησιμοποιούμε σχεδόν όλοι. Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε update? Σαν τεχνικός υπολογιστών και δικτύων έχω μάθει οτι δεν πειράζουμε κάτι που λειτουργεί.Το hardware όμως είναι άλλο κομμάτι από το software και δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο και σε αυτήν την περίπτωση. Πρέπει να περιμένουμε κάποιο διάστημα ώστε να διορθωθούν ορισμένα bugs που πιθανόν να υπάρχουν στην καινούρια έκδοση? Είναι αναγκαίο το update? Αν δεν κάνουμε update κινδυνεύουμε από κάτι? Δεν μου έρχονται κάποιες άλλες απορίες αυτή τη στιγμή. Θα εκτιμούσα πολύ μια απάντηση πάνω σε αυτό το θέμα. Πάντα μιλάω και για theme update αλλά και για opencart update.
Ευχαριστώ πολύ.....

Active Member

Posts

Joined
Sun Oct 14, 2012 1:29 am

Post by tterranigma » Mon Mar 10, 2014 6:36 am

Εγώ θα έλεγα το εξής.

Στο software συνήθως είναι το καλύτερο ενημερωσεις που διορθώνουν κενά ασφαλείας να εφαρμόζονται άμεσα. Αν η λίστα με τις αλλαγές της νέας έκδοσεις είναι λακωνική, όπως εδώ, ψάχνει σσε forum ή στο github ή όπου αλλού γίνεται η ανάπτυξη του προγράμματος για να βρεις την πλήρη λίστα με τις αλλαγές και να δεις αν επείγει η αναβάθμιση.

Αν το βασισμένο σε opencart site σου είναι εκτενώς τροποποιημένο με extensions, τότε θα υπάρχουν προβλήματα στην μεταφορά σε νέα έκδοση. Αυτό παίζει ανάλογα την έκδοση, πχ άλλο να πας από την 1.5.3 στην 1.5.5 και άλλο απο την 1.4 στην 1.5. Μάλιστα, το να πάει κάποιος στην νεότερη έκδοση 2 (όταν κυκλοφορήσει) θα είναι μεγάλος πόνος. Οπότε τότε προφανώς δεν μεταβαίνεις τσακ μπαμ. Αυτό που κάνω εγώ είναι να κοιτάω τις αλλαγές της κάθε νέας έκδοσης. Αν δεν επηρεάζουν αυτά τα οποία έχω τροποποιήσει και αν εκτιμώ ότι οι αλλαγές δεν θα καταστήσουν τα διάφορα extensions μη λειτουργικά προχωρώ στην αναβάθμιση. Ακόμα και αν πρέπει να κάνω κάποιες μικρο διορθώσεις, αν το κόστος (σε χρόνο) είναι μικρό, προχωρώ στην αναβάθμιση. Από την άλλη, αν πρέπει να ελέγξω τα πάντα εξονυχιστικά, να κάνω αλλαγές πολλές κλπ, το αφήνω για επόμενη φορά, όταν θα έχω κάποιες μέρες να αφιερώσω. Έτσι θα κάνω πχ με την έκδοση 2.

Βέβαια, αν μια νεά έκδοση δεν προσφέρει κάτι καινούριο γιατί να την βάλεις; Πχ από την 1.5.6 στην 1.5.6.1 εγώ δεν έχω πάει γιατί δεν είχα τα προβλήματα που διόρθωνε.

Στην αναβαθμίσης του θέματος και των extensions τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και το κάνεις συνήθως άμεσα για να επωφεληθείς και της τυχόν νέας λειτουργικότητας.

Το σωστό για κάποιον "developer" είναι να τρέχει 2 εκδόσεις του site του. την κανονική και άλλη μία, αντίγραφο της κανονικής, για να κάνει δοκιμές. Και αφού δει ότι μια ενημέρωση είναι έτοιμη, διορθωμένη, κλπ (στον δοκιμαστικό server), συγχρονίζει την κανονική έκδοση. Έτσι, θα δεις από πρώτο χέρι αν υπάρχουν bugs κλπ. Βέβαια, επειδή δεν μπορείς να δεις τα πάντα, καλό είναι να περιμένεις λίγο να δεις και άλλη χρήστες τι θα πουν. Εγώ επειδή μαθαίνω για νέες εκδόσεις συνήθως με καθυστέρηση κάποιων ημερών, έχω ήδη διαθέσιμες τις γνώμες άλλων. Εξάλλου το opencart δεν είναι τόσο ογκώδες και περίπλοκο ώστε να θέλει χρόνο να εξερευνηθεί η κάθε του γωνιά και να δουμε αν δουλεύει καλά. Επαναλμβάνω, το κάνει και ένα developer μόνος του, τουλ για την λειτουργικότητα που είναι χρήσιμη στο site του.

Πάντως για να κάνεις την όποια αναβάθμιση πιο ανάλαφρη, θα συνιστούσα όλες οι αλλαγές σε κώδικα να είναι μέσω του vqmod, να υπάρχει αρχείο με όλες τις αλλαγές σε κώδικα που δεν γίνεται να γίνουν με το vqmod (πχ css αρχεία), προτού ξεκινήσεις με οποιαδήποτε αναβάθμιση να τραβάς αντίγραφο της βάσης και του site (τις εικόνες των προϊοντων και να μην της κρατήσεις αρχείο δεν πειράζει) και να το κάνεις πολύ πρωινές ώρες ή ώρες που δε θα μπαίνει κόσμος. Για καλό και για κακό βάλε και ένα index.html αρχείο που να λέει ότι κάνεις αναβάθμιση.

Τέλος, θα την πω την κακία μου αλλά το opencart δεν είναι πολύ σοβαρό απέναντι σε τέτοιες ανάγκες, από πολλές απόψεις. Οπότε, για έναν developer είναι νομίζω απαραίτητο πολύ περισσότερο από ότι σε άλλες πλατφόρμες να έχει φοβερή οργάνωση τόσο του κώδικα όσο και της κάθε λογικής που θέλει να εφαρμόσει στο site του, τα πάντα σε αρχείο (πχ με git), εξονυχιστικό έλεγχο των πάντων μετά από κάθε αλλαγή, να μη βαριέται και να χει μεγάλη υπόμονη.

New member

Posts

Joined
Tue Sep 24, 2013 5:40 am

Post by htwp » Mon Mar 10, 2014 10:54 pm

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου!!!

Active Member

Posts

Joined
Sun Oct 14, 2012 1:29 am
Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 125 guests